"Pomagamy Wiśle płynąć"

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Strona Główna Archiwum Aktualności 2013 Wodniacki ośrodek na Cyplu Czerniakowskim

Wodniacki ośrodek na Cyplu Czerniakowskim

Email Drukuj PDF

przystanZajmowane dotychczas przez Straż Miejską m.st. Warszawy drewniane baraki (przy ul. Czerniakowskiej 130/132), mają zostać przeniesione na Cypel Czerniakowski i stać się bazą sportów wodnych. Na uwolnionej przestrzeni ma powstać nowy dwupoziomowy plac.

Koniec historii Straży Miejskiej przy Czerniakowskiej, nie będzie oznaczał śmierci samych budynków. Baraki mają zostać rozebrane i przeniesione na Cypel Czerniakowski. Zlecona przez miasto ekspertyza obejmująca krokwie i ściany, wykazała, że stan techniczny na to pozwala, choć należy brać pod uwagę konieczność wymiany części elementów ciesielskich.

Postawione bliżej rzeki drewniaki mają stać się siedzibą kajakarzy, wioślarzy, fundacji i stowarzyszeń popularyzujących aktywny wypoczynek nad Wisłą. Część budynków będzie służyć do przechowywania kajaków, łodzi czy rowerów wodnych, w innych znajdzie się miejsce na gastronomię i sklep ze sprzętem dla wodniaków. Na razie nie wiadomo, kto będzie gospodarzem przystani. Rysują się dwie koncepcje. Pierwsza zakłada, że terenem będzie zarządzał w imieniu miasta jeden operator, w drugiej - będzie ich więcej, a organizacje odpowiadające za poszczególne domki będą wyłaniane w konkursach.

Miasto chciałoby ograniczyć się do uzbrojenia terenu (woda, kanalizacja, energia elektryczna), a koszty przenosin baraków przerzucić na ich przyszłych dzierżawców. Urzędnicy sondują wśród potencjalnych partnerów realność takiego rozwiązania.

Projekt przystani i nowego placu zlecono firmie tomcat.arch.design z Piaseczna, która w 2011 roku wygrała konkurs architektoniczny na koncepcję zagospodarowania Portu i Cypla Czerniakowskiego. Na początku grudnia wydano decyzję o warunkach zabudowy dla placu -  to pierwszy istotny dokument w procedurze inwestycyjnej.

przystan2 przystan3 przystan4

Skwer na przedłużeniu Kanału Piaseczyńskiego ma mieć dwa poziomy. Z górnego na dolny będzie można dostać się schodami lub ukrytą między drzewami windą. Na obu poziomach będą mogły powstać sezonowe pawilony - projekt nie przesądza o ich wyglądzie i liczbie. Na środku niższej kondygnacji zaplanowano także basen z fontanną.

Z górnej części placu na teren Cypla Czerniakowskiego prowadzić będzie kładka. Ale nie będzie to jedyne połączenie dla pieszych. Kilka metrów niżej znajdzie się bowiem system mniejszych mostków i przejść, a pod nimi biofiltr. Pod tą nazwą kryje się nietypowa instalacja oczyszczająca wpadającą do portu wodę z Łazienek i łuku siekierkowskiego. Biofiltr ma zapobiec zamulaniu basenu.

Źródło: tvnwarszawa.pl

Poprawiony: piątek, 13 grudnia 2013 22:31